11/22/2007

Νεκρός μετανάστης από πυρά συνοριόμπατσου κοντά στη Φλώρινα

"Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους παράνομους μετανάστες" (31/10/07) - Ντόρα Μπακογιάννη, Υπουργός Εξωτερικών.

"Ένας λαθρομετανάστης έπεσε νεκρός από τα πυρά συνοριοφύλακα σε αγροτική περιοχή του δήμου Φιλώτα, στη Φλώρινα. Πιο συγκεκριμένα, το περιστατικό σημειώθηκε όταν οι συνοριοφύλακες εντόπισαν 9 λαθρομετανάστες. Από αυτούς οι εφτά παραδόθηκαν, ενώ οι δύο τράπηκαν σε φυγή. Οι συνοριοφύλακες πυροβόλησαν σ τ ο ν α έ ρ α για εκφοβισμό, με αποτέλεσμα τον τ ρ α υ μ α τ ι σ μ ό του ενός εκ των δύο". (07/11/07) - Από τοπική εφημερίδα, οι υπογραμμίσεις δικές μας.

Το θέμα δεν κλείνει εδώ. Έχουν ήδη οργανωθεί μικροφωνικές/συγκεντρώσεις σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα από εκεί συντρόφους/ισσες, και θα υπάρξει συνέχεια. Πληροφορίες και φωτογραφίες από την διαδήλωση στο Αμύνταιο στο http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=801783

3 σχόλια:

anarchist cores είπε...

Φωτογραφίες από την πορεία στο Αμύνταιο και τη ρίψη μπογιών στο Α.Τ:

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=803078

anarchist cores είπε...

Κείμενο της Συνέλευσης αναρχικών-αντιεξουσιαστών σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα:

ΣΤΙΣ ΝΑΡΚΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

ΧΤΙΖΕΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΥΡΩΠΑΪΟΥ

Η πορεία διοργανώθηκε από το πανελλαδικό συντονιστικό Αναρχικών – Αντιεξουσιαστών για την αλληλεγγύη σε μετανάστες και πρόσφυγες. Στα πλαίσια του συντονιστικού βγήκαν 3 αφίσες οι οποίες κολλήθηκαν σε διάφορες πόλεις της επικράτειας, από την Κρήτη μέχρι την Φλώρινα. Την πορεία στήριξαν (αλλά και συμμετείχαν) άτομα από αρκετές συλλογικότητες της Θεσ/νίκης, της Αθήνας και άλλων πόλεων. Ο κόσμος ήταν λίγο περισσότερος από 200 άτομα. Στις 11:00 π.μ. ξεκίνησε η μικροφωνική η οποία κράτησε μία ώρα. Στις 12:00 ξεκίνησε η πορεία, η οποία κράτησε περίπου 40 λεπτά. Τα κείμενα που μοιράστηκαν ήταν τουλάχιστον 3 διαφορετικά. Γράφτηκαν αρκετά συνθήματα και στένσιλ σε τοίχους κυρίως δημόσιων κτιρίων (τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, δημοτικοί τοίχοι κ.τ.λ.). Οι ντόπιοι αν και αρκετά κουμπωμένοι παίρναν κείμενα. Δεν υπήρξε κανένα θερμό επεισόδιο με κατοίκους, παρόλο που ο μπάτσος – δολοφόνος και οι συγγενείς του ζουν στο Αμύνταιο. Είχαν προηγηθεί προκαταρκτικές παρεμβάσεις στην πόλη (μοίρασμα κειμένων και αφισοκόλληση). Οι μπάτσοι ούτε που πλησίασαν την πορεία. Μας περίμεναν στο τμήμα. Συγκεκριμένα μέσα στον περιφραγμένο τοίχο αντικρίσαμε καμιά 30άρα αμήχανους καπελάκιδες, χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό. ΜΑΤ δεν είδαμε πουθενά. Πάντως ένα πυροσβεστικό όχημα υπήρχε στην αυλή καλού κακού... Στο τμήμα έγινε στάση 5 λεπτών, φωνάχτηκαν και γράφτηκαν συνθήματα. Τέλος πετάχτηκε κόκκινο χρώμα, κάνοντας τους μπάτσους που ήταν κοντά στην πόρτα να μπουν άρον – άρον μέσα στο τμήμα.

Η κινητοποίηση αυτή ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει στην περιοχή της Φλώρινας, όπου τα σύγχρονα τάγματα θανάτου, οι συνοριόμπατσοι, βασανίζουν και δολοφονούν μετανάστες. Επαγρυπνούμε.

Θα μας ξαναβρούν μπροστά τους.

ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟΙ

ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

Ξημερώματα Πέμπτης 8/11: ομάδα 11 οικονομικών μεταναστών από την Αλβανία εντοπίζεται από μπλόκο συνοριοφυλακής λίγο έξω από το χωριό Λεβαία. Ο Ίλμι Λατές, 45 χρονών και πατέρας 5 παιδιών πυροβολείται πισώπλατα σχεδόν εξʼ επαφής και πέφτει νεκρός. Η άδεια παραμονής του στην Ελλάδα είχε λήξει πρόσφατα. Η επίσημη εκδοχή είναι για μια ακόμη φορά αυτή της «τυχαίας εκπυρσοκρότησης» (μήπως να καταδικαστεί η σφαίρα για παραδειγματισμό;) Η «αθάνατη ελληνική φιλοξενία» δεν περισσεύει για όσους έτυχε να γεννηθούν σε κάποιον ρημαγμένο τόπο και αναγκάζονται να πάρουν τον δρόμο της φυγής προς αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας.

Βέβαια, αυτό που συνέβη στο Αμύνταιο δεν είναι κάποιο μεμονωμένο ή τυχαίο περιστατικό. Η δολοφονική επίθεση του ελληνικού κράτους κατά των προσφύγων και των μεταναστών οργανώνεται τόσο σε ολόκληρη την γραμμή των συνόρων όσο και εντός της επικράτειας. Και αθροίζεται στα κρατικά εγκλήματα που γίνονται σε κάθε μέρος του πλανήτη όπου έχει χαραχθεί το όριο ανάμεσα στον «αναπτυσσόμενο κόσμο» και την «πολιτισμένη –δήθεν- δύση», καθώς οι κολασμένοι αυτού του πλανήτη φεύγουν από τους τόπους τους κατά χιλιάδες:

εκδιωγμένοι/ες από δημοκρατικές βόμβες της δύσης που δήθεν εξαρθρώνει τα «δίκτυα της παγκόσμιας τρομοκρατίας» λεηλατώντας ζωές και φυσικούς πόρους και επιβάλλοντας την κυριαρχία της·

διωκόμενοι/ες από δεσποτικές τοπικές εξουσίες που καταργούν κάθε έννοια ελευθερίας·

αντιμέτωποι/ες με το απάνθρωπο δίλημμα του αργού θανάτου –της φτώχειας- ή του ξεριζωμού, επειδή έτυχε να γεννηθούν σε οικονομικά λεηλατημένες περιοχές (από αποίκους ή απ΄ τους σύγχρονους αφέντες)·

αιχμάλωτοι/ες στον ιστό του σύγχρονου δουλεμπορίου –του trafficking και της καταναγκαστικής πορνείας, φεύγουν παίζοντας τη ζωή τους κορώνα-γράμματα, πληρώνοντας περιουσίες σε λαθρεμπόρους και μεσάζοντες, διανύοντας χιλιόμετρα με τα πόδια ή ρισκάροντας την επιβίβαση σε κάποιο χερσαίο ή θαλάσσιο μέσο μεταφοράς.

Έτσι οι δρόμοι της μετανάστευσης χαράσσονται εξαναγκαστικά. Κι αν οι εκβολές κάποιων μεταναστευτικών ρευμάτων υπήρχαν και στο παρελθόν (ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία, Αυστραλία...), σήμερα έχουν μπει στο παιχνίδι κι άλλοι προορισμοί: όπως η Ελλάδα... Ειδικά για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, οι στατιστικές δίνουν ένα στίγμα: σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της αστυνομίας, μόνο το πρώτο 10μηνο του 2007 25.064 άτομα συνελήφθησαν για “παράνομη” διέλευση των συνόρων (αύξηση κατά 27% από το αντίστοιχο περσινό).

Όμως δεν υπάρχει καμιά επίγεια Εδέμ. Υπάρχουν τα ναρκοπέδια του Έβρου, τα μπλόκα της συνοριοφυλακής στα βουνά της Μακεδονίας και της Ηπείρου και τα ναυαγημένα δουλεμπορικά στο Αιγαίο. Υπάρχει ο διαρκής εξοπλισμός με συστήματα ανίχνευσης και θερμικές κάμερες και υπάρχει ο ζήλος των συνοριόμπατσων και των λιμενικών. Κι ακόμη: τα στρατόπεδα συγκέντρωσης («Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών» κατά το θεσμικό ευφημισμό) και οι μαζικές απελάσεις, που για κάποιους ισοδυναμούν αυτομάτως με θάνατο. Υπάρχουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες χορήγησης ασύλου και οι πολύπλοκες και δαπανηρές προϋποθέσεις για την έκδοση αδειών παραμονής. Υπάρχουν τα σαδιστικά βασανιστήρια στα αστυνομικά τμήματα και η βιντεοσκόπησή τους. Υπάρχει η στυγνή εργασιακή εκμετάλλευση των «ξένων» που χτίζει το «ελληνικό θαύμα» της ισχυρής Ελλάδας και εξασφαλίζει τη διείσδυσή της στα Βαλκάνια. Υπάρχει η ατιμωρησία των ηθικών αυτουργών στις δικαστικές αίθουσες, αφού η «δικαιοσύνη» έτσι κι αλλιώς αποδίδεται με κριτήρια ταξικά. Κι υπάρχει ακόμη, ο πόλεμος «ήπιας» έντασης εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που παίρνει τη μορφή καθημερινών εξευτελισμών και επίδειξης ισχύος.

Η εξουσία παρατάσσεται. Επιχειρεί να νομιμοποιήσει κοινωνικά τα εγκλήματά της διαχέοντας τον λόγο της μέσα από τους θεσμούς, που παράγουν αυτοματοποιημένα αντανακλαστικά. Βαφτίζει τους μετανάστες «λαθραίους» και «παράνομους» -λες και μπορεί ποτέ ένας άνθρωπος να είναι «λαθραίος». Ταυτίζει μέσα από τις επαναλαμβανόμενες αναφορές των μμε σε περιστατικά τη μετανάστευση με την εγκληματικότητα, παράγοντας φοβικά σύνδρομα για να μπορεί μετά να τα διαχειριστεί επιτείνοντας τον έλεγχο και την επιτήρησή της πάνω στις ζωές όλων μας με το πρόσχημα της ασφάλειας. Μεταχειρίζεται τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη εδώ ως πολίτες βʼ κατηγορίας υποδεικνύοντας την λογική των διαχωρισμών και της εξατομίκευσης. Ναρκώνει τις συνειδήσεις των υπηκόων της με εθνικά παραληρήματα και εκκλησιαστικά συρίγματα περί μονοπωλίου της σωτηρίας των ψυχών. Χαμογελά μπροστά στην παθητικότητα επιδιώκοντας να την επιβάλλει σε ολόκληρη την κοινωνία.

Όμως εμείς γνωρίζουμε ότι δεν κινδυνεύουμε από την υποτιθέμενη ροπή των μεταναστών προς την εγκληματικότητα, αφού το οργανωμένο έγκλημα ποτέ δεν προελαύνει με τα πόδια, παρά κυκλοφορεί με λιμουζίνες και σωματοφύλακες. Ή ακόμα, μέρα μεσημέρι, φορώντας τα γαλόνια του και διαχειρίζοντας υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Δεν κινδυνεύουν οι δουλειές «μας», αφού όλοι ξέρουν ότι οι μετανάστες κάνουν δουλειές που οι ντόπιοι μάθανε να μην καταδέχονται. Αφού η στυγνή εργασιακή τους εκμετάλλευση γεμίζει τις τσέπες των αφεντικών (μαύρη εργασία, εμβάσματα στο εξωτερικό, καταβολή εισφορών χωρίς προοπτική σύνταξης) και ουσιαστικά δίνει πνοή στην οικονομία.

Δεν κινδυνεύουμε από την παραβίαση των συνόρων από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αλλά από την ίδια την ύπαρξη και την θωράκισή τους που περιφράσσει και στρατιωτικοποιεί την ύπαρξή μας με τους καταπιεστές μας.

Κινδυνεύουμε από τις ρητορείες περί «παγκόσμιας τρομοκρατίας» που χρησιμοποιεί η κυριαρχία για να επιβάλλει τον φόβο και την εξατομίκευση και να εξάγει βίαια την δημοκρατική της υστερία.

Κινδυνεύουμε από τα μπλόκα και τις «τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις» των όπλων της αστυνομίας, από τις κάμερες στους δρόμους και το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Κι αν σήμερα οι μπάτσοι σταματάν τα δημόσια μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα) και ζητάν ταυτότητα από όποιον μιλά σπαστά ελληνικά αύριο θα ζητάνε διαβατήριο από την κάθε μας στιγμή.

Κινδυνεύουμε από το δόγμα της ελεύθερης οικονομίας και την λογική του κέρδους που επιτρέπει την μετανάστευση επιχειρήσεων σε χώρες με φθηνό εργατικό δυναμικό παράγοντας στρατιές ανέργων και νεόπτωχων.

Κινδυνεύουμε από τον θάνατο που παραμονεύει καθημερινά στα εργοτάξια και στις χαβούζες της ΔΕΗ, από τα μικροσωματίδια και το διοξείδιο του άνθρακα που μολύνουν τον αέρα που αναπνέουμε φυτεύοντας τον καρκίνο στα κορμιά μας.

Κινδυνεύουμε από τις διαμεσολαβήσεις και τη λογική της εξατομίκευσης που επιχειρείται να επιβληθεί σε κάθε πτυχή των ζωών μας, ώστε να πάψει κάθε αγώνας αντίστασης και κίνησης προς την κοινωνική απελευθέρωση.

Πόσοι ακόμη νεκροί πρέπει να υπάρξουν σε αυτόν τον κηρυγμένο πόλεμο κατά την ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας προτού γίνει σαφές ότι δεν μας απειλεί η φτώχεια των μεταναστών αλλά οι θηρευτές της και εκμεταλλευτές της; Προτού αντιληφθούμε ότι η αντίσταση και η οργή μπροστά σε κάθε μεθοδευμένη επίθεση του κράτους είναι και μια ανάσα ελευθερίας ενώ η συναίνεση και η υποταγή σφίγγουν την θηλιά γύρω από το λαιμό όλων μας;

Ενάντια στην εξατομίκευση και την διαμεσολάβηση των ζωών μας

Ρήξη με το υπάρχον καθεστώς

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

συνέλευση αναρχικών-αντιεξουαστών σε κοζάνη & πτολεμαϊδα

Στα πλάγια του κειμένου τρέχαν πληροφορίες με πρόσφατα περιστατικά σχετικά με μετανάστες - πρόσφυγες

26/11/07 Τραγικό θάνατο βρήκε το μεσημέρι της Δευτέρας στα Μάλια στην Κρήτη Βούλγαρος εργάτης, ο οποίος καταπλακώθηκε από τόνους χώματα κατά τη διάρκεια κατασκευής αγωγού βιολογικού σταθμού.

08/11/07 επίθεση με μαχαίρι από λιμενικό της Πάτρας σε 14χρονο μετανάστη

23/11/07 26 μετανάστες εντοπίστηκαν μέσα σε ακυβέρνητο σκάφος το πρωί της Παρασκευής στα ανοιχτά του Αγαθονησίου.

15/11/07 αίσθηση έχει προκαλέσει βίντεο που δείχνει μετανάστη στον Καναδά να πεθαίνει, μετά από χρήση όπλου ηλεκτροσόκ από την αστυνομία.

15/11/07 Σε δίκη πέντε νεοναζί για επίθεση κατά μεταναστών στη δυτική Γερμανία

13/11/07 Οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ συμφώνησαν ότι η μετανάστευση συμβάλλει στο δυναμισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας

13/11/07 Δικαίωση το έμβασμα στην πατρίδα
Στα 500 εκατ. ευρώ το 2006 οι εξαγωγές κεφαλαίων των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα

31/10/07 συνελήφθησαν 63 παράνομοι μετανάστες στοιβαγμένοι μέσα σε ένα βυτιοφόρο και ουδείς ενημερώθηκε για το δικαίωμά του να ζητήσει πολιτικό άσυλο

31/10/07 Εξηγήσεις στη Βουλή για τις σοβαρότατες καταγγελίες περί βασανισμού παράνομων μεταναστών από άνδρες του Λιμενικού στα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο καλούνται να δώσουν οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας και Δικαιοσύνης, Γιώργος Βουλγαράκης και Σωτήρης Χατζηγάκης, αντίστοιχα.

6/11/07 Μαδρίτη. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής πέθαναν από πείνα και δίψα, ενώ προσπαθούσαν να μεταβούν από τη Σενεγάλη στα Κανάρια νησιά με πλοίο.

30/10/07 η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους λαθρομετανάστες».

30/10/07 Σοκάρει έκθεση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που κατατέθηκε στην ΕΕ, στην Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην ελληνική κυβέρνηση. Στην έκθεση περιγράφονται λεπτομερώς βασανισμοί μεταναστών με πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα μεθόδους, εικονικές εκτελέσεις, πυροβολισμοί και ξυλοδαρμοί προσφύγων, εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

30/10/07 βασικός πρωταγωνιστής στον «πόλεμο» κατά των μεταναστών είναι το ελληνικό Λιμενικό με τις ειδικές μονάδες του. Στόχος, η αποθάρρυνση όσων επιθυμούν να έρθουν στη χώρα μας.

24/10/07 Αυστηρότερους νόμους για τη μετανάστευση ενέκρινε η γαλλική Βουλή

23/10/07 «Μπλε κάρτα» για ειδικευμένους μετανάστες προωθεί η Κομισιόν.

17/10/07 Δέσμη μέτρων ανακοίνωσε ο Γ.Βουλγαράκης για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης

13/9/07 Ειδικευμένο εργατικό προσωπικό από τρίτες χώρες επιδιώκει να προσελκύσει η ΕΕ. Υπολογίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται 20.000.000 ειδικευμένους μετανάστες μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.


20/09/07 Με σποτ σε αφρικανικές χώρες επιχειρεί η Ισπανία να ελέγξει την παράνομη μετανάστευση

από το http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=802633

anarchist cores είπε...

Προφυλακίζεται τελικά ο συνοριοφύλακας, και πορεία μπάτσων!

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=806678

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=808733