9/23/2007

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΤΟΝΙΔΟΥ



"...Οι μπάτσοι μπαινοβγαίνουνε με Μάνθο αρχηγό, το άσυλο το ζούμε κάθε μέρα εδώ".

Παραπάνω, αφίσσα που κολλήθηκε στην περιοχή των πανεπιστημίων στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο σχέδιο τυπώθηκε και σε μερικά φλάιερς. Μαζί με την προηγούμενη αφίσσα και μια σειρά συνθημάτων με σπρέυ ολοκληρώνει τη δεύτερή μας ανοιχτή παρέμβαση.

Η πρώτη αφορούσε μια σειρά απο τρικάκια και άλλες πρακτικές ενέργειες, την περασμένη άνοιξη, με στόχο το σπάσιμο της "παγωμάρας" που υπήρχε σχετικά με το ζήτημα της βίας την οποία οι φοιτητές ως πειθαρχημένα "καλά παιδιά" θα' πρεπε να αποκηρύξουν.

Και δυο κουβέντες σχετικά με αυτό. Το περίφημο κλισέ του αριστερού προοδευτισμού "αποκυρήσσουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται", ενώ απ' την μια σημαίνει κάτι πολύ σαφές στην περίπτωση που η βία αυτή προέρχεται από εξωθεσμικούς ή και αντιθεσμικούς παράγοντες (νεολαίοι, διαδηλωτές κλπ) που κυμαίνεται από παρεμπόδιση μέχρι έμμεσο ή άμεσο "δόσιμο" στις αρχές, από την άλλη δεν είναι σε καμία θέση να εξασφαλίσει ότι μπορεί να κάμψει ανάλογα την κατασταλτική βία των κρατικών μηχανισμών. Συνεπώς κάθε τέτοια θέση δεν είναι παρά αποδοχή του κρατικού μονοπωλίου της βίας. Σε μια σύγκρουση, να αξιώνεις να κρατήσεις τα χέρια σου καθαρά σημαίνει να παίρνεις ξεκάθαρα το μέρος του ισχυρού. Τέλος, αυτή η θέση πρέπει να προβληματίζει ως προς την χρήση της που πάντοτε τείνει να μετατοπίζει το πεδίο της σύγκρουσης (από τον δρόμο, όπου υποτίθεται ότι αποξενώνει και "διώχνει" τον -αόριστο- κόσμο) στους ειδικούς που θα "επιρρεάσουν την κοινή γνώμη" μέσα από μια καλοπροαίρετη χρήση των μίντια, του κοινοβουλίου κλπ. Χωρίς να θέλουμε να πέσουμε σε έναν φετιχισμό της βίας στο δρόμο, αυτό που νιώσαμε ήταν ότι έπρεπε να κάθε τρόπο να σπάσουμε αυτή τη διαμεσολάβηση, κι αυτή την υποτίμηση της δύναμης και της εμπιστοσύνης των διαδηλωτών (φοιτητών στην περίπτωσή μας) στους εαυτούς τους. Οι πράκτορες δε αυτής της μεθόδευσης, κυκλοφορούν ανάμεσά μας, ευδοκιμούν στους πανεπιστημιακούς χώρους και αποτελούνται από αυτούς που γίνονται εύκολα αντιληπτοί γενικά είτε ως κομπλεξικοί (όταν δεν διαθέτουν κάποιο κινηματικό άλλοθι) είτε ως γραφειοκράτες(όταν η επιρροή τους βασίζεται στο άλλοθι αυτό).

Δεν έχουμε διαθέση να κάνουμε τους ειδικούς, ούτε διεκδικούμε την εμπιστοσύνη κανενός. Δεν αφήνουμε όμως και κανέναν να μιλάει εκ μέρους μας. Αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα είναι τί δεν είμαστε και τί δε θέλουμε.

Υ.Γ. Οι "φοιτητές ενάντια στους κομπλεξικούς και στους γραφειοκράτες" είναι μια υπογραφή ελάχιστων ατόμων που παρακολούθησαν, στήριξαν και συμμετείχαν με πρακτικό τρόπο στις διαδηλώσεις και στις συγκρούσεις στο δρόμο στη διάρκεια των περσινών φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Φοιτητές ενάντια στους κομπλεξικούς και στους γραφειοκράτες

5 σχόλια:

anarchist cores είπε...

test

Ανώνυμος είπε...

- Ο/Η Θ**** Λ******** άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "Να σαμποτάρουμε το πανεπιστήμιο":

Δηλαδή, για να καταλάβω, εσείς είστε εναντίον της γνώσης; Κάθε γνώσης;

Αλήθεια, γιατί moderation στα σχόλια;

- Mια απαντηση στα γρηγορα: λοιπον ναι, μαλλον ειμαστε εναντιον της "γνωσης" η καλυτερα εναντιον της εκπαιδευσης που μας παρεχει ο καπιταλισμος για τους δικους του σκοπους. θεωρουμε οτι ενα μερος αυτης μπορει να μεταστραφει χρησιμοποιουμενη εναντιον του κι ενδεχομενως υπερ μας, αλλα το μεγαλυτερο μερος της ειναι επιζημιο και πρεπει να εγκαταληφθει το συντομοτερο. Τωρα η γενικευση "καθε γνωσης" νομιζω ειναι αφελης. Αλλο η εξειδικευση σε μια λειτουργια της αναπαραγωγης του κεφαλαιου, κι αλλο η "γνωση" γενικα κι αοριστα, για παραδειγμα το να γνωριζεις πως να διαχειριστεις μια πληγη στο σωμα σου δεν μπορει να ταυτιστει με το να γνωριζεις πως να επεμβαινεις στο γεννετικο υλικο ενος πρωτευοντος (π.χ. πιθηκου) ωστε να καταστησεις τους απογονους του πιο πειθηνιους (αν δεν κανω λαθος προκειται για πειραμα που εχει πραγματοποιηθει-οχι στο ΑΠΘ ωστοσο). Παντως θα παρατηρησες οτι η συμμετοχη μας στα "φοιτητικα" που αρχειοθετειται εδω, δεν ειχε να κανει τοσο με την καθεαυτη υπονομευση του πανεπιστημιου, η υποληψη του οποιου πεφτει γρηγοροτερα κι απο την αξια των πτυχιων του, αλλα με μια απαντηση στην απαξιωση αυτη που δεν μπορει πια να ειναι ενα αιτημα για επαναδιαπραγματευση της αξιας του αλλα η ριζοσπαστικοποιηση της συγκρουσης που η υποτιμηση αυτη γεννα. Τωρα ισως προκυψει το ερωτημα τι δουλεια εχουμε εμεις μες το πανεπιστημιο των αλλων, απλα ειμαστε (και) εκει λογω μιας αναγκαιοτητας, δεν εχουμε δυστυχως αρκετη "προικα" η αλλα ταλεντα για να "πορευτουμε" στη ζωη. Το οτι ειμαστε (και) φοιτητες δε σημαινει οτι ειμαστε ευχαριστημενοι με αυτο...

Υ.Γ. εχεις δικιο για τα σχολια, δεν ειναι απο καχυποψια, απλα ουτε εγω ουτε οι συντροφοι σκαμπαζουμε πολλα απο αυτα τα μηχανηματα του διαβολου.., θα κανω λοιπον μια προσπαθεια να επιτρεπεται καθε σχολιο και θα προσθεσω κι αυτα, αλλιως μεσα στις επομενες μερες θα διευθετηθει κι αυτο.

ενας απ τους λιγους

υ.γ.2. αντικατεστησα με *** τα στοιχεια σου, μιας και δεν ηξερα κατα ποσο θες να φαινονται.

Ανώνυμος είπε...

test

Ανώνυμος είπε...

test

red/black είπε...

Mπράβο ρε μάγκες. Η Χριστίνα δεν πρέπει και δεν θα μείνει μόνη !