12/01/2008

Χαιρετισμοί από Γερμανία!

Κολωνία 27.11.: Διαδήλωση αλληλεγκύης στους κρατούμενους/ες στις ελληνικές φυλακές

Στις 27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία μια διαδήλωση αλληλεγγύης στους φυλακισμένους στην Ελλάδα. Παρόλου που η απεργία μετατέθηκε μετά από υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες δεν καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις των φυλακισμένων, η πρωτοβουλία „για μια κοινωνία χωρλίς φυλακές" οργάνωσε τη διαδήλωση. Παρουσιαζόταν ως ωφέλιμο και αναγκαίο να απαιτήσουμε στο ελληνικό προξενείο την πρακτική υλοποίηση των υποσχέσεων και παραπάνω την πραγματοποίηση όλων των απαιτήσεων των κρατουμένων..


Περίπου 70 άνθρωποι διαδήλωσαν μέχρι το ελληνικό προξενείο και απαίτησαν την υλοποίηση των απαιτήσεων των ελληνικών κρατούμενων. Η δράση αλληλεγγύης ξεκίνησε στις 15:00 με μια συγκέντρωση στο Νeptunplanz στο Köln-Ehrenfeld. Μαζεύτηκαν γύρω στα 70 άτομα τα οποία παρακολούθησαν τους λόγους πάνω στην κατάσταση στις ελληνικές φυλακές και την ανερχόμενη απεργεία πείνας στην Ιταλία. Μετά τους λόγους ξεκίνησαμε, με κρύο και βροχή, αλλά με μουσική, μέσο της Venloer Straße προς το ελληνικό προξενείο. Τα πολλά πανό και δυνατά συνθήματα τραβούσαν την προσοχή και κείμενα μοιραζόντουσαν σε ενδιαφερόμενους/ες περαστικούς/ές.


Μετά από περίπου 30 λεπτά φτάσαμε με συνθήματα όπως „Δεν είμαστε όλοι, λύπουν οι φυλακισμένοι" και „Για μια κοινωνία χωρίς φυλακές" στο ελληνικό προξενείο στη γωνία Venloer Str./Innere Kanalstraße. Λίγο μετά την άφιξη της διαδήλωσης ενά πανό με τη διατύπωση „Λευτεριά σ΄ όλους/ες" εξαπλώθηκε από ακτιβίστετς/ριες στην απέναντι πολυκατοικία και ένα βεγκαλικό ανάφτηκε. Αυτό τον χαιρέτισμο στους κρατούμενους στην Ελλάδα συμπάρασταθηκαμε εμείς με συνθήματα από την πορεία. ¨Οταν έσβησε το βεγκαλικό οι ακτιβίστες/ριες εξαφανίστηκαν και λίγο μετά το πανό ξεκρεμάστηκε από τους φύλακες της πολυκατοικίας και „συλλήφτηκε" απο την αστυνομία.

Μερικοί από μας προσπαθούσαμε, όπως είχε ανακοινωθεί πριν, να παραδώσουμε το φυλλάδιο με τις απαιτήσεις μας στο ελληνικό προξενείο. Διστυχώς ο επίσης παραψημένος φύλακας του Patrizia-Tower (ένα κτίριο που ανοίκει σε μια κολωνέζικη εταιρία ακινήτων, στου οποίου στον 7ο όροφο βρίσκεται το ελληνικό προξενείο) είχε μπλοκάρει όλες τις πόρτες. Από το θυροτηλέφωνο επικοινωνήσαμε με το προξενείο, το οποίο μας παρακαλέσε να ανεβούμε πάνω. Πληροφορήσαμε το προξενείο ότι οι πόρτες ήταν μπλοκάρισμενες. Ενδιάμεσα εμφανίστηκε μια ελληνίδα η οποία προφανώς ήθελε να μπει στο προξενείο. Και σ'αυτήν δεν επιτράπηκε η είσοδος. Όταν παραπονέθηκαν οι ακτιβιστές/ριες, μπορούσε να μπει μέσο της πίσω πόρτα. Μετά από περίπου μισή ώρα κατέβηκε ένας συνεργάτης του προξενείου και δέχτηκε από την πίσω πόρτα το φυλλάδιο μας. Την ώρα που τελειώναμε τη διαδήλωση μας, οι πόρτες ήταν ακόμα μπλοκαρισμένες. Είδη είχε μαζευτεί μπροστά στην κλεισμένη είσοδο ένα μικρό σύνολο Ελλήνων. Πότε τελικά τους επιτράπηκε η είσοδος, δεν μάθαμε ποτέ. Μάλλον μόνο όταν εξαφανίστηκαν και οι τελευταίοι από μας.

Μετά από την πετυχημένη δράση μας θέλουμε να επενθυμίσουμε μερικές από τις επόμενες δράσεις στην Κολωνία. Τον Δεκέμβριο θα μαζεύεται κάθε Δευτέρα απο τις 16:00 μέχρι τις 18:00 κόσμος στην πλατεία του κεντρικού σταθμού για την συμπαράσταση στην από της 1η Δεκεμβρίου απεργία πείνας απο „ισοβίτες" της Ιταλίας, στην οποία θα συμμετάσχουν και φυλακισμένοι και από άλλες χώρες. Πάνω σ΄ αυτήν την απεργία και αυτήν στην Ελλάδα θα μιλήσουν ακτιβίστρες/ριες στις 15 Δεκεμβριου από τις 21-22:00 σε μια ραδιοφωνική εκπομπή στο Radio Köln (107,1). Στη συνέχεια επενθυμίζουμε την ετήσια διαδήλωση ενάντια στις φυλακές την Πρωτοχρονιά στις φυλακές Köln-Ossendorf (από τις 18:00, γραμμή 5 στάση Margareterstraße)
(από e-mail)

Δεν υπάρχουν σχόλια: